Beszéljünk a nyiroködémáról

A nyirokrendszer a vénás rendszert kiegészítő elvezető rendszer, amit a nyirokerek és nyirokcsomók alkotnak. A nyirokerekben áramló nyiroknedv egyirányú áramlását az erekben elhelyezkedő billentyűk biztosítják. A nyirokrendszer fő feladata a káros anyagok elszállítása, de szerepe van a só – és vízháztartás szabályozásában és az immunvédekezésben is. A nyirokrendszer működésének zavara esetén a nyirok szállítása károsodik, ami a nyiroknedv felszaporodását eredményezi a szövetek közötti térben.

A lymphoedema a lábujjakra is ráhúzódik, azok hurkaszerű megvastagodását okozza. A kézhát és a lábhát cipószerűen megduzzad, a megvastagodott részek között mély barázdák alakulnak ki. Jellegzetes a kagyló alakban hajlott köröm, a narancsbőrtünet, a lábujjak lábháti felszínén kialakuló szemölcsös – durva bőr. A vizenyős terület felett a bőr színe kezdetben normális vagy kissé sápadt, később szürkés színűvé válik. A lábujjak felett a bőr nem emelhető redőbe.

Okai:
A betegség hátterében kb. 10 % – ban genetikai okok állnak. A veleszületett forma leggyakrabban a nőket érinti, primer lymphoedemának nevezzük. Az esetek nagy részét a szekunder lymphoedema esetei adják, melyekben az oedema szerzett okok miatt alakul ki. Ilyen betegségek a tumorok és azok kezelése, elhanyagolt visszérbetegség, gyulladás, sérülések.

A lymphoedema diagnózisa:
A diagnózis szekunder lymphoedema eseteiben az előzmények megismerésével és a gondos fizikális vizsgálattal legtöbbször felállítható. A veleszületett lymphoedema esetén leginkább az oedemához vezető egyéb kórképek kizárásával lehetséges.

A lymphoedema kezelése:
A korai szakban a duzzanat csökkentése a cél a folyadékmennyiség eltávolításával, amely részei: manuális nyirokdrenázs, rugalmas pólya viselése, gyógytorna, a duzzadt terület bőrénem védelme.

A késői szakban az elért eredményt kell fenntartani, orvosi gyógyharisnya viselésével.

A lymphoedema nem gyógyítható, törekedni kell a megelőzésére.

Némethné Tóth Annamária

Beszéljünk a nyiroködémáról
Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük