Számítógéppel dolgozók munkakörnyezete

Korábbi bejegyzésekben már említettem, hogy érdemes lenne az ülőfelszínt dinamikus ülési lehetőséggel (fit ball, dynair párna) helyettesíteni. De most nézzük a „hagyományos”, forgószékkel, vagy egyéb statikus ülőfelszínnel a munkakörnyezet helyes kialakítását / beállítását.

Sok esetben cm-ben adják meg ezeket a paramétereket, azonban az egyéni adottságok és testméretek miatt inkább viszonyítási pontokat adnék meg.

Ülés: ma már a legtöbb -elsősorban forgó- szék állítható háttámlájú. Itt törekedjünk a függőleges helyzetű hát megtartására. Amennyiben a háttámla ívelt, használjuk ki és fektessük neki a hátunkat. Ha ilyen funkcióval nem bír, javasolt egy kisebb pokrócot/pulcsit,/törülközőt felgöngyölni és a derekunk előre ívelt része (lumbális gerinc) és a háttámla közé helyezni (ilyenkor a hátunk nem ér hozzá egy pontos sem a háttámlának.

Ülésmagasság: a talpunk teljesen érjen le a talajra.

Asztalmagasság: Az asztalnál ülve legyen legalább egy ökölnyi távolság a comb és az asztallap alja között. A kényelmes asztalmagasságot akkor kapjuk, ha alkarral feltámaszkodva az asztalra, derékszögben álla könyökünk, a felkar pedig ezáltal függőleges. Ha kisebb ez a szög, automatikusan derékból hajolunk előre a támaszkodásnál, mely hanyag testtartás kialakulásához vezet.

Monitor beállítása: A monitor mindig szemközt (véletlenül sem egyik oldalra kihelyezve), szemmagasságban legyen (ne kelljen lefelé biccenteni a fejünkkel, ha a monitort nézzük). Ha nem állítható a monitor magassága, helyezzünk a lába alá megfelelő mennyiségben valami tárgyat (pl. nyomtatóparír csomagot). Óvakodjunk a laptop napi 6-8 órás, mint fő munkaeszközként való alkalmazásától, hiszen ebben az esetben a monitor nem szétválasztható a billentyűzettől, következésképpen vagy a monitor magassága nem lesz ideális, vagy a monitor beállítását tartjuk szem előtt és valamire ráhelyezzük a laptopot, akkor a billentyűzet esik túl magasra, megtörve ezzel az alkarok-csuklók harmóniáját. Éppen ezért a laptop hosszabb idejű használata során érdemes külön billentyűzetet csatlakoztatni.

Egér: A terhelés csökkentése érdekében célszerű csuklótámaszt alkalmazni, így nem kényszerülünk a kezünket órákon keresztül „tartani”. Ez a megoldás csökkenti az ínhüvelygyulladás kialakulását.

Számítógéppel dolgozók munkakörnyezete
Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük