Tudnivalók a fitt ball labdáról

Gimnasztikai labda, ülő labda, fitness labda, fitt ball labda. Sokféle néven emlegetik, lényegében azonban egy és ugyanarról beszélünk. Egy óriási labdáról, amely személy szerint nekem a kedvenc torna eszközöm. Gyakorlatilag minden testhelyzetben találunk variáns, hasznos és kihívásokkal teli gyakorlatokat vele, mely megunhatatlanná teszi.

Az első kérdés, amivel a fit ball labda során meg szoktak keresni, az a választandó márka. Én kifejezetten tartózkodom a különböző márkaajánlásoktól, mégpedig azért, mert véleményem szerit az otthoni/munkahelyi körülmények között való felhasználásra az egyszerűbb és olcsóbb verziók is kiválóan teljesítenek. A drágább típusok professzionális felhasználók számára javasolt, akik napi szinten, erőteljes igénybevételnek teszik ki az eszközt. A márkajelzésnél azonban sokkal fontosabb a labda megfelelő labdaméretének kiválasztása, mely a testmagasságunk alapján történik:
  • 45 cm átmérő: 154 cm alatti testmagasságnál
  • 55 cm-es átmérő (egyes forgalmazóknál S méret): 150-160 cm testmagassághoz.
  • 65 cm-es átmérő (M méret): 165-180 cm testmagassághoz.
  • 75 cm-es átmérő (L méret): 180 cm feletti testmagassághoz.

De meddig is kell fújni a labdát? A számunkra megfelelő labdatelítettséget akkor kapjuk, ha ráülve a combunk enyhén lejt (comb-lábszár által bezárt szög 95-110 fok közötti). Első alkalommal érdemes picit magasabbra fújni, mert kb. 2 hét után engedni fog a keménységéből. Szerencsére a manapság kapható labdák többsége durranásmentes, vagyis egy esetleges sérülés esetén a levegőt csak lassan engedi ki, nem kell tartanunk attól, hogy mint a lufi azonnal kipukkan, ezzel balesetet okozva számunkra. Figyeld a jelzést!: Anti-burst/hasadásmentes/durranásmentes.

Amennyiben a labdát íróasztal mellett szeretnénk alkalmazni, figyeljünk arra, hogy az íróasztal magassága is illeszkedjen a megfelelő ülés kialakításához, vagyis a lábunk beférjen az asztal alá, a könyökeink pedig támaszkodni tudjanak az íróasztalon. Az irodai munkakörnyezet egyéb tényezőiről és annak megfelelő kialakításáról a következő írásban adok bővebb tájékoztatást.

Tudnivalók a fitt ball labdáról
Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük