Ülő munkavégzés – na de mi a gond vele?

Ülő munkavégzés - na de mi a gond vele?

Hazánkban a dolgozók harmada a munkája során passzívnak tekinthető a mozgás szempontjából az ülő munkavégzés miatt. A különböző testhelyzetek közül az ülésben nehezedik a gerincünkre a legnagyobb terhelés. Egyenes helyzetben való ülésnél ez 140%-ot jelent. Na de ki képes napi 8-10 óra munka során egyenes helyzetben ülni? Állítom, hogy senki! Letesztelve magamat, kb. háromnegyed óra után kezdek el mocorogni és felvenni valami kényelmesebbnek tűnő, de kívülről nézve igencsak görnyedt testtartást, mely akár 275% terhelést is jelenthet a gerinc számára. Nehéz elhinni, de ennél még az is jobb lenne (~220%), ha egész nap a kertben kapálnánk púpos háttal.

No de mégis mi a gond az üléssel?

Nagyon egyszerű. A világon az egyik legmozgékonyabb test az emberi test. Mi pedig arra kényszerítjük, hogy egy helyben legyen egész álló nap. Ráadásul egy statikus felszínen. És itt a lényeg. A statikus helyzeten.

Hogyan lehetne ezen változtatni?

  • Az egyik megoldás, ha legalább fél óránként időzítőt állítunk be figyelmeztetésképpen, mely jelzésnél pár perc mozgást be kell iktatnunk.
  • Megoldást jelenthetnek azok az íróasztalok is, melyek állítható magasságúak, így kedvünk szerint változtathatjuk munkánk során az ülő és álló helyzetet.
  • Nem utolsó sorban választhatunk ülés gyanánt dinamikus felszínt is, mellyel a gerincünket mozgásban tarthatjuk. A számomra legkedvesebb ilyen eszköz egyértelműen a fit-ball labda a megfelelő méretválasztásról az alábbi oldalon olvashatsz: Tudnivalók a fitt ball labdáról. Vannak azonban olyan munkahelyek, ahol nincs lehetőség egy ilyen méretű eszköz használatára. Ilyen esetben javaslom az ún. dynair párnák használatát, melyek a normál székek ülőfelszínére helyezve biztosítják a dinamikát a gerincünk számára. A dynair párnák kiválasztásáról és további felhasználhatóságáról itt olvashatsz: Tudnivalók a fitt ball labdáról.

ui.: ezen ezközök (most itt elsősorban a dinamikus felszínekre gondolok) használata azonban némi „szoktatást” igényel hiszen hosszú éveken át máshoz voltunk szokva, így ne lepődjünk meg, ha a használat során kezdetekben korábban nem tapasztalt érzések jelennek meg rövid időre az ízületeinkben, izmainkban. De kitartás, hosszú távon jobb lesz!

Ülő munkavégzés – na de mi a gond vele?
Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük