Gyógytorna

Miszory Erika

Gyógytorna

MIRE SZÁMÍTSON EGY GYÓGYTORNA FOGLALKOZÁSON?

A betegeim most biztos azt mondanák, hogy sok jóra semmiképpen se! 🙂 A gyógytorna bizony kemény és fárasztó munka… Éppen ezért az emberek szeretik megkönnyíteni a munkájukat és tudatalatti „csalásokhoz” folyamodnak. Nos. A gyógyornász egyik legfőbb ismérve, hogy RTG-szemeivel ezeket kiszúrja, korrigálja és egy újabb sorscsapást mér a hozzá gyanútlanul betérő vendége számára. 🙂 A viccet félretéve azt gondolom, hogy minden izzadságcsepp megéri. A páciens szemszögéből azért, mert mindez átlendíti a megrekedését előidéző kátyúból, elindít egy új folyamatot, esetleg ezidáig ismeretlen érzéseket és a fejlődés hamar megmutatkozik. A terapeuta szempontjából azért, mert már előre látja a kihívások mögött rejlő jövőt és együtt éli meg  a betegével a majdani siker és öröm minden, apró fázisát (egy funkció visszanevelését, egy új mozdulat létrejöttét pl. bénulás esetén, egy izom formálódását, vagy éppen a kerekesszékből való kiszállás első lépéseit).
Miszory Erika gyógytornász

Mire jó?

A gyógytornával kapcsolatban sok régi és rossz közhiedelem áll fenn. Régen kifejezetten ciki volt gyógytornára járni, ma már egyre népszerűbb és minden életkorba beilleszthető, hasznos terápiák fontosságát hirdeti.

A gyógytorna az a fizioterápiás módszer, ami különböző megbetegedések mozgásterápiájával foglalkozik.  A gyógytorna  – ahogyan a nevéből is kikövetkeztethető – a gyógyítást helyezi előtérbe, azaz adott problémák megoldására, enyhítésére alkalmazzák. Lehet preventív jellegű, valamint műtéti rehabilitációs eszköz is. A köztudatban elsősorban a mozgásszervi megbetegedések kezelésében kap nagy hangsúlyt, pedig számos egyéb területen (kardiológia, pulmonológia, neurológia, traumatológia, stb.) is bebizonyosodott a létjogosultsága.

Kinek jó?

A gyógytornáról sokan úgy gondolják, hogy edzetlen, idős embereknek való, akiknek itt-ott fáj valamijük. Ennél azért jóval bővebb a kör. A gyógytornász fontos szerepet kap a prenatalis és perinatalis időszakban (pl. kismama torna, koraszülöttek esetén a mozgásfejlődés segítésében, stb.), óvodás-kisiskolás korban, amikor az ortpédiai betegeségek (pl. lúdtalp) nagy számban fordulnak  elő. De ott van az iskolás korszak későbbi szakaszaiban is, amikor a kényszerített ülő életmód miatt a gerincproblémák már megjelennek. Felnőtt korban, amikor az inaktív életmód jelei intenzíven tapasztalhatóak és már nem akarunk olimpikonok lenni, csak valamilyen egészséges és tudatos mozgásformát szeretnénk választani, megint csak felkeressük a gyógytornászt. A sportolók a sportsérülések megelőzése/kezelése miatt járnak terapeutához , és idős korban is nagy szerepet játszik a gyógytorna a mozgásképesség megőrzésében, az elesés megelőzésében, stb. Egyszóval a gyógytornász minden életszakaszunkban hű és hasznos társunk lehet.

Keressen bátran, ha:

 • szeretné megismerni mozgásszervi állapotát
 • szeretné megőrizni az egészségét
 • szeretné megelőzni a mozgásszervi problémákat
 • ülő munkát végez, alacsony a fizikai aktivitása és szeretne egy biztonságos és hatékony mozgásformát választani
 • van már valamilyen kialakult betegsége, mely szakember segítségét igényli
 • gerincproblémái vannak
 • ortopédiai, neurológiai, traumatológiai problémája volt/van
 • reumatológiai kórképekkel rendelkezik (pl.osteoporosis, spondylitis ankylopetica, stb.)
 • mozgásszervi bántalmai vannak (csonttörés, izomhúzódás, szalagszakadás/húzódás, ficam, ízületi fájdalmak, stb.)
 • sportsérülése van
 • műtét előtt, vagy műtét után áll
 • életmódbeli változásra, tanácsadásra van szüksége

8

Féle végzettség

23

Kongresszusi előadás

20

Publikáció

12

Elismerés

Vélemények

Vélemények

Betegeim visszajelzései

Éveken keresztül sok-sok mozgásformát kipróbáltam, mire megtaláltam Erikát, akinél nincs két egyforma óra. Munkámból adódóan vagy autóban ülök vagy számítógép előtt, ezért nagyon fontos számomra, hogy a fejem búbjától a lábkisujjamig mindent átmozgat. Ötlettára kifogyhatatlan. Szakértelme felülmúlhatatlan, mindenre és mindenkire figyel.

– Óvári Valéria

Erika gyöngyszem a gyógytornászok között. Óráin változatos gyakorlatsorokat alkalmaz, maximálisan figyelve az egyéni igényekre. 3 éve találtam rá, rengeteg gerinc probléma és még több fájdalom után. Erika gerinctorna órái sokat javítottak az egészségi állapotomon. Tünet és fájdalommentesen élem az életem a rendszeres gerinctorna mellett.

Örülök, hogy megtaláltam Erikát!

– Schuszter Viktória

Miszory Erika tornáját tombolán nyertem

Néhány éve torna lehetőséget kerestem, mivel a mindennapi tevékenységeimben gátolt a beszűkült mozgástér, a kötött ízületek. A szerencse vezérelt Erika gerinctornájára, egy tíz alkalmas bérletet nyertem. Ennek már öt éve! Azóta rendszeresen, heti két alkalommal járok hozzá csoportos gerinctornára.
A kitartó tornának köszönhetően sokat javultam, már nem okoz gondot a harisnya felvétele, a törölközés és más szokásos tevékenység. Pedagógusként is fontos feladatomnak tartom az egészséges életmódra nevelést, a mozgás kiemelt szerepét. Több éven át tanítottam testnevelést kisiskolásoknak, így a tartásjavító gyakorlatok fontosságát, jótékony hatását jól ismerem.
Erika nagy szakértelemmel, érdekes, változatos feladatokkal, sok eszközzel tornáztat bennünket. Hihetetlen feladatbank van a fejében. A gyakorlatokat úgy állítja össze, hogy minden izomcsoportot megmozgasson, fejlesszen, erősítsen. Minden alkalommal nagy figyelemmel kíséri a tornát. Ismeri  vendégei egyéni problémáit, ezért a feladatok végzésekor egyénre szabott utasításokat ad, mit szabad, mit nem, hogyan könnyebb. Szívesen járok hozzá, nemcsak a mozgás öröme, hanem Erika személye is meghatározó számomra. Szaktudása kedvességgel, közvetlenséggel párosul.

Túl az ötvenen, a hatvanhoz közeledve bárkinek szívből ajánlom kortól, nemtől függetlenül.

– Salamon Edit