Fáj a hátam, mit sportoljak?

„Fáj a hátam/derekam/nyakam/gerincem, de sosem mozogtam, ülő munkát végzek, hogy kezdjem el a mozgást?”

Megszámlálhatatlanul sokszor hallottam ilyen és ehhez hasonló mondatokat a pácienseimtől. A pályám kezdetén talán még düh, majd később csalódottság, most már inkább kétségbeesés lesz úrrá rajtam, amikor arra gondolok, hogy a világon az egyik legmozgékonyabb testet, az emberi testet ülésre és mozgásmentességre kényszerítjük az életünk nagy részében.

A következő kérdés, vagy inkább ötletelés az szokott lenni, hogy „jó, ha biciklizem”. Nem, határozottan nem! Hogy mi a bajom a kerékpárral? Nagyon egyszerű: ha valaki egész nap ÜL, aztán ráÜL a biciklire, akkor ugyanott vagyunk. Félreértés ne essék, nagyon szeretem a kerékpározást, jó mozgásforma, de egy antimozgásos embernél nem ez lesz a leghasznosabb tevékenység. A kerékpározást hagyjuk meg arra az alkalmakra, amikor már heti 5 alkalommal mozgunk valamit és színesíteni szeretnénk a repertoárt. De ha minden kötél szakad, még mindig jobb, mintha nem csinálnál semmit.

Ha rám hallgattok, akkor a fokozatosság elvét figyelembe véve, apró célok megfogalmazása, majd teljesítése után léptek szintet.

   1. lépés: állítsd be a telefonodat, hogy fél-1 óránként jelezzen az ülő munkavégzésed során, hogy kelj fel, tegyél pár lépést, nyújtózkodj meg, mozgasd át magad. Ez tényleg csak pár másodpercet vesz igénybe.
   2. Cseréld ki a székedet fitt ball labdára vagy dynair párnát helyezz a szék ülőfelszínére
   3. Menj el úszni! A legkiválóbb mozgásforma a teljes test átmozgatására és gerincproblémák esetén. Ha víziszonyod van és nem tudsz úszni, akkor elfogadható a vízi közeg negligálása, de ha ez az érzés nem olyan erős, akkor csoportos vízi tornával még próbálkozhatsz.
   4. Az alapokat, többek között a testtudatosítást, valamint a mélyizmok felébresztését és fejlesztését lehetőleg lassúbb mozgásformák által próbáld elérni: járj gerinctornára, pilatesre! Az erősítésen túl a megfelelő nyújtásra is figyelj- irány jógázni!
   5. A rendszerességen van a hangsúly! Hetente 3×1 óra, yagy hetente 5×30 perc közepes/erős intenzitású mozgásforma végzése szükséges! Ismét hangsúlyozom, hogy fokozatosan kezdd, hogy ne csak hogy ne menjen el a kedved, hanem meg is szeresd időközben a mozgást, így egy idő után nem feladatként, hanem kikapcsolódásként fogsz rá gondolni. Amikor már úgy érzed, hogy a gerinctorna/jóga/pilates már nem okoz kihívást, válthatsz másik mozgásformára (hot iron, freestyler, konditermi edzés, stb.).
   6. Jó időben tölts minél több időt a szabadban, friss levegőn. Ilyenkor vedd elő a túracipőidet a sétához/túrázáshoz; a túra/nordic walking botokat, kerékpárt, stb.
   7. Amíg nincs kialakult gerincproblémád, degeneratív ízületi elváltozás, stb., addig gyakorlatilag bármilyen sport/edzésformát választhatsz és űzhetsz. De figyelj a tested jelzéseire! Ha az izomlázon túl kellemetlen ízületi panaszaid, fájdalmaid lépnek fel, akkor nézd meg, vagy kérdj szakértői segítséget, hogy helyen vitelezed-e ki az adott mozgásokat. Gerincfájdalom esetén lehetőleg kerüld a féloldali, az ütköztetéssel járó, a gerinc számára kíméletlen, vagy sok hibalehetőséget tartalmazó mozgásformákat: pl. futás, aerobic, tenisz, crossfitt.
   8. Fontos megjegyezni, hogy korábbi műtét, beleset, vagy sérülés fennáll nálad, mindenképpen konzultálj gyógytornásszal a megfelelő mozgásforma kiválasztásáról, az indikált és kontraindikált mozgásokról. Ez személyes konzultáció/teljeskörű állapotfelmérés keretében érhető el.

+1: nem, a kerti munka nem helyettesíti azt a mozgást, amiről fentebb beszéltem. A kerti munka egy egysíkú, a legtöbb esetben gerinc, és ízületkímélőnek véletlenül sem mondható mozgásokat tartalmaz. Szóval senki, aki egész nap a kertben dolgozik ne gondolja, hogy felmentést kap a napi torna végzése alól.

Fáj a hátam, mit sportoljak?
Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük